Bugün anne bloglarında ek gıdalar ile ilgili yazıları okuyunca bende ek gıdalara geçiş konusunda yaşadıklarımı paylaşmak istedim.Benim için sıkıntılı bir süreç oldu.İnsan birçok şey okuyor ama kendi çocuğunda bunları uygulayamıyor.Her çocuğun farklı istekleri ve beğenileri oluyor.Onlar bebek olsalar bile ne istediklerini çok iyi biliyorlar.Bence bize göre bebekler. :)
Ek gıdalara geçmeden önce Ceyda'nın kilosu percentil cetvelindeki % 3 grafiğinde olduğu için zaten sıkıntılıydım.Anne sütünü çok seviyordu fakat sütüm azdı ve pek kilo aldırmıyordu.Kilo alması için verdiğim devam sütünü bile zorla içiriyordum.Birde ek gıdalar ile çocuğumu sıkıntıya sokacaktım.
Doktor her seferinde düşük not almış öğrenci muamelesi yapıyordu.Persentil cetvelinin yanına geçip siz artık %3'ün de altına düşmek üzereseniz derken ben daha da suçluluk hissediyordum.İlk üç ay 800 gram ile 1 kilo alan Ceyda, dördüncü aydan sonra hep 350 - 400 gram almaya başlamıştı.Olabildiğince besliyordum ama hep aynı kiloyu alıyordu.Boyu ve kafa büyümesi %50 persentilde iken kilosu %3 ünde altında idi.Artık doktorumuz bu gidişata dayanarak çinko, vitamin, flor gibi ilaçlar da vermişti.
Ek gıdalara geçerkenki ruh halim kötüydü. Kilo alabilmek hayalleri kuruyordum.
Bu hayallerle(!) 24 Temmuz'da özene bözene hazırladığım bulamaç haldeki kahvaltı ile ek gıda sürecine başladık ama ne başlangıç.
Ceyda'yı güzelce yatırdım.Gerekli hazırlıkları yaptım.İlk kaşığı ağzına götürdüm ki bizimkisi ağzını kilitledi.Biraz uğraştım.Şarkı söyledim.Dikkatini dağıtıp ağzını açmasını sağlamaya çalıştım ama bizimkisi ağzı kilitli halde poposunu yere vura vura tepiniyordu.
Sonuçta oraya buraya saçılmış mama sulandırılarak biberon ile verilmeye çalışılmış ve küçük bir ıslak mendil tepeciği oluşmuştu.
Neyse ilk denemedir olabilir deyip emzirmeye devam ettim. Ceyda'ya birşeyler yedirme çabası içinde meyve püresi, bisküvili devam sütü, sebze püresi, tahıllı kahvaltı, irmikli karışım, hazır olarak satılan bebe çorbaları yedirmeye çalıştım ama ne yazıkki hepside boşa gitti.Ceyda ek gıdaları adeta protesto ediyordu.Ben yorulmuştum.Yeme düzenimiz bozulmuştu.Bir yandan da ilaçları vermeye çalışıyordum ama onlarda da hüsrana uğramıştım.
1,5 hafta sonunda birgün nasıl oldu da denk geldiyse Ceyda oturur vaziyette iken ağzına kaşığı götürdüm ve Ceyda ağzını açtı.İnanamadım.Bir kaşık daha ve Ceyda yine ağzını açtı.Bendeki sevinci görmelisiniz.Ceyda oturarak yemek istiyormuş.Neden mi? Hiçbir fikrim yok ! :)
Fakat sevincim kısa sürdü.Evet, Ceyda yemeğe başlamıştı ama birkaç kaşıktan sonra istemiyordu.Meyve püresi dışında hiçbirşeyi iştahla yemiyordu.
Bu sefer bu problem çıkmıştı.Görümcem püre yada bulamaç halde vermeyip tek tek vermeyi dene istersen dedi.Bunun üzerine Ceyda'ya yumurta, peynir, pekmez, zeytin, domates vb. kahvaltılıkları tek tek vermeye başladım.Yaşasın Ceyda ayrı ayrı verildiği zaman kahvaltısını da sebzelerini de severek yiyor.:)
Tabii bu arada internetten araştırmalar yapmaya devam ettim.Bir sitede elle yemek yedirilmesi tavsiye ediliyordu.Bende denedim.Ceyda'nın ağzına elimle ezdiğim patatesi,kabağı,havucu, peyniri vb. bırakınca da kolayca çiğneyip yutuyordu.
Hergün düzenli yoğurt yemeye de başlamıştı.Sütaş'ın bebek yoğurdunu severek yiyordu.Sebze haşlamasını sevmişti.Kabak,patates ve havuç üçlemesine bazen tavuk bazen de kesme hamur katıyordum.
Yemek hazırlarken yaptığım bir yanlışta yağsız ve tuzsuz yemek pişirmekti.Bu sebeple de tatsız olan yemekler Ceyda'ya itici geliyordu.Hatta bir keresinde yemeği verdim ve Ceyda bir titreyip yüzünü buruşturdu ki utandım gerçekten. Artık yemeklere bir tatlı kaşığı zeytinyağı ile bir tutam tuz da katıyorum.
7.ay sonunda düzene girmiştik.Ceyda'nın gündüz uykusu çok kısa olduğu için ana öğün ara öğün dengesi ayrımı olmuyor.
Bizim kendi sistemimiz var.Günde 45 - 1 saat kadar kesintisiz uyuyup uyandığı zaman öğünlerini veriyorum.Bir öğünde çorba/makarna/sebzeli yemek; yoğurt; meyve; domates oluyor. Uykuya dalarken de devam sütünü veriyorum.Gece uykusuna saat 19:00 dan sonra geçiyor.Uyandıkçada sabah kadar devam sütü veriyorum yada emziriyorum.
Meyve ve sebzeleri çok şükür ayırmaksızın yiyor.Bugüne kadar geri çevirdiği birşey olmadı.Sağlığımız da iyi maşallah.
Bende istemediği zaman zorla ağzına bir lokma bile koymuyorum.Stressiz bir şekilde yemek alışkanlığı edinsin istiyorum.Mama sandalyesinde oturup masada bize de eşlik ediyor.Ailecek yemeklerimizi yiyoruz.O zaman daha bir mutlu oluyor.Tabii biz de...
İlk dişlerimiz de 15 Eylül'de çıktı.Dişler çıkarken de çok problem olmadı.Biraz anne sütüne düşkünlüğü artmıştı.Ek gıdaları istemiyordu ama şimdi öyle bir durumumuz da kalmadı.
Yeme alışkanlığını edinmesi önemli idi.Çiğneme, yutma alışkanlığını edinmesi gerekiyor.Yoksa uzmanlar bebeklerin 1 yaşına kadar anne sütünü istediklerini ve de ek gıdasızda yeterli besin değerlerini alabildiklerini söylüyorlar.
Benim annelere tavsiyem bebeklerin isteklerini anlamaya çalışsınlar.Ceyda'nın isteklerini anlamam zaman alsa da çok şükür artık problemsiz yemek yedrebiliyorum.
Ceyda'nın Yemek İle İlgili İsteklerinden Örnekler
-------------------------------------------------------
1.Bulamaç ya da püre haldeki yemekleri sevmiyor.Ayrı ayrı ezilmemiş halde yemekten hoşlanıyor.
2.Kesinlikle yatarak yemek yemiyor.İllaki oturmak istiyor.
3.Tatsız, tuzsuz yemekleri yemiyor.Yemeklere 1 tatlı kaşığı zeytinyağ ile bir tutam tuz katıyorum.
4.Elinde oyuncak varken kesinlikle yemek yemiyor.Sürekli oyuncağını ağzına sokup onunla oynamak istiyor.
5.Sohbet ederek yemek yemeği çok seviyor.Yemek yerken genelde birşeyler anlatıyorum yada bir çizgi filmi izlerken çizgi filmdeki karakterler ile ilgili konuşuyorum.Sesler çıkarıyorum.
6.Yemek yemek istemediği zaman kesinlikle zorlamıyorum.
7.Domatesi çok seviyor.Az sevdiği bir sebzeyi domatesle birlikte veriyorum.Örneğin:kabak
Bu geçiş sürecinde herkese kolaylıklar dilerim.!
WOW ϳust what I ωaѕ looking fоr.
YanıtlaSilCame here by ѕeаrсhіng for art ρrograms
my ωeb blοg: Study abroad korea
Here is my site studying abroad in france