20 Nisan 2013 Cumartesi

Yabancı Dil Eğitimine Erken Başlangıç

Takip ettiğim bloglardaki annelerin yabancı dil eğitimlerine başlamaları sebebi ile ben de harekete geçmiştim. Ceyda'ya iki aydır oyun ve de şarkılarla ingilizce eğitimine başladım. Bugün itibari ile walk, turn, jump, sleep, sit, kelimlerini Ceyda çok iyi biliyor. One, two, three diye sayıyor.

Yabancı dilin erken yaşlarda öğretilmesi ile ilgili olarak Sızıntı dergisinde güzel bir yazı buldum. Onu da okumak isterseniz buradan tıklayabilirsiniz. Özetle benim dikkatimi çekenler:
"Beynin sol yarım küresinde dil edinmeyle ilgili bir bölge vardır, bu bölge doğuştan itibaren çok aktiftir. Bu aktiflik, derecesi giderek azalarak ergenliğin başlangıcı olan 10–14 yaşlarına kadar devam eder. Sağ ve sol beyin yarım kürelerinin gelişmesinin ergenlik döneminde sona ermesiyle, dil edinme artık zorlaşır. Yani dil edinme ergenlik dönemine kadar olur.

Meselâ bir araştırmada, dışarıdan gelip İngilizceyi ABD'de ikinci dil olarak öğrenenler; dili öğrendiği yaşa göre, yedi yaş öncesi, 7–15 arası ve 17 yaş sonrası şeklinde gruplandırılarak gramer bilgileri karşılaştırılmıştır. Buna göre, İngilizceyi yedi veya daha küçük yaşta öğrenenler ile anadili İngilizce olanlar arasında fark çıkmamıştır. 

Buradan, yabancı dil öğrenmede ideal yaşın yedi ve altı olduğu, bunu ergenliğe kadar olan sürenin takip ettiği, ergenlik dönemine girdikten sonra ise, dil öğrenmenin zorlaştığı neticesine varılmıştır. "

Sit- Turn - Jump - Sleep Oyunu
Bu oyunu ben uydurdum. Ben bir kelime söylüyorum ve o kelimenin anlamına göre hareket ediyoruz. Sleep dersem uyuyoruz. Herkes istediği yere yatıp uyuma taklidi yapıyor. Ben genelde olduğum yerde uyuyorum ama Ceyda koşturup koltuğa atlayıp öyle uyuyor. :))
Sit dersem oturuyoruz. Jump dediğim zaman zıplayarak odada geziyoruz. Turn dersem dönüyoruz, bazen çarpışıyoruz o daha da eğlenceli oluyor.
Bu oyun böyle uzayıp gidiyor.

Şarkılar

Muffin Songs 'un "Clap Your Hands" şarkısını çok seviyoruz. Bu şarkıda da el ele tutuşup dans ediyoruz. Hareketleri yapıyoruz. 


"One Little Finger" şarkısını hem söyleyip hem de kafamızı, gözümüzü, kulağımızı, burnumuzu, ağzımızı işaret ediyoruz.


2 yorum:

  1. hayırlı olsun yenı dıl egıtımınız. bız yurtdısında oldugumuz ıcın bıze evde yabancı dıl konusmak ve ogretmek yasak. bızım burda bır kısı bır dıl kuralı gecerlı. anne lokal dılı ogretmeye kalkarsa cocuk 2 dılı bırbırne karıstırıyor. bır ara almanca kelımelerı soylemeye basladım ogretmenımız bızı uyardı. tabı bızım dısarda lokal dılı baskalarından ogrenme ımkanımız var. turkıyede dıl egıtımı ıcın annenın de bıraz caba sarfetmesı gerekıyor sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, yurt dışında durum farklı oluyor.Eşimin kuzeni de Almanya' da yaşıyor. Onlardan da bu tarz dil konusunda bazı şeyler duymuştum. Onların çocukları Türkçeyi güzel konuşuyor ama Türkçe yazı yazmak konusunda sıkıntıları var. Yazdıklarını görmüştüm.
      Anadili çocuklar yaşadıkları ortamdan duyarak illaki öğreniyor.Anne baba farklı dil çevre farklı dil olunca ister istemez karışıklık oluyordur.

      Erken yaşta yabancı dil öğretmenin daha kolay olacağı konusunda çok şey okuyunca insan ister istemez eğitime başlamak istiyor. Şimdilik oyun şarkı ile bir şeyler yapıyoruz. Ceyda birkaç kelimeyi kendi kendine kullanmaya başladı. Oyun oynarken kendi söyleyip hareketi yapıyor. Sıkmadan elimden geldiğince öğretmeye çalışacağım.

      Sil