18 Ekim 2012 Perşembe

Freud Gelişim Süreçleri ve Oral Dönem

Ceyda'nın gelişimini takip edip; yaptığı yada yapamadığı her şeyi yakın plandan izliyorum. İki yaşına yaklaştığımız şu aylarda artık oral (ağız) dönemin sonuna da geliyoruz. Oral dönem ile ilgili başarılı mıyız değil miyiz diye araştırırken Benim Yuvam sitesinde Freud Gelişim Süreçlerini okudum. Önceden de haberim vardı ama bu kadar incelememiştim. Oral dönemin başarılı ile sonuçlanması ile ilgili şunlar yazılı idi.

Oral dönemin başarılı bir şekilde çözülmesi halinde ise, ileri derecede bağımlı ve kıskanç olmadan, diğer insanlara güven duygusu duyarak ve aynı zamanda kendilik güveni ve kendilik önemi duygusunun gelişmesi ile oluşan verme ve alma yeteneklerinin yapılaştığı bir karakter yapısına bağlıdır. 

Ceyda'yı göz önünü alınca  bu dönemi başarı ile geçirdiğimizi söyleyebilirim. İki yaşını doldurması ile de emme dönemini kapatmamız gerekiyor.

Freud’a göre oral dönemdeki  eksiklik ve aşırılıklar, ileri derecede iyimserlik, narsisizm, kötümserlik (depresif dorumlarda sık görülür) ve devamlı isteme davranışlarında bulunmasına ve genellikle ileri derecede bağımlı ve diğer insanlardan istekte veya böyle bir arayış içinde bulunmasına sebep oluyormuş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder