3 Aralık 2011 Cumartesi

Ceyda'ya Uyku Eğitimi


(Fotoğrafı blogcu anne'den aldım. Beni çok iyi anlatıyor.:))

Offf offff.... Kendimi çok kötü hissediyorum.Herşey Merhaba Bebek adlı kitabı okumaya başladıktan sonra oldu.
Ceyda'yı ilk doğduğundan beri emzirmek ve beslemek ile öyle meşgulüm ki malesef uyku eşleştirmesi (Çocuklar da uykuyu eşleştirerek öğrendiğinden nasıl uykuya dalarlarsa, gece boyunca uykuları hafiflediğinde yine aynı ortamı ve uykuya dalmak için gerekli şartları arıyorlar.) olarak anne memesine alıştığını ancak bir kitap okuyunca fark edebildim.Bu kadar basit birşeyi nasıl bir kitap idrak etmemi sağlamış olabilir diye düşünebilirsiniz.Hiç mi kendi kendime düşünememişim?

Malesef Ceyda'nın aldığı kilolar ve de persentil eğrileri arasında inip çıkmamız uyku eğitimini çok geciktirmeme sebep olmuş.O kadar meşgulmüşüm ki böyle bir problemimiz olduğunu ancak fark edebildim.

Evet, Ceyda doğduğundan beri zamanının büyük bir bölümünü memede geçirdi.Az gelen sütüm ile besleyeyim daha az mama alsın, bağışıklığı artsın, biberona alışmasın derken çocuk meme ile yatıp meme ile kalkar oldu.
Doğduğu zamandan beri uykuya dalış şekillerine bakarsak bir problem olduğu çok açık :
1) İlk 25 gün : Yatağında müzik ile uyuyordu. Yeni doğan sarılığı sebebi ile aşırı emzirme dönemine girince yatağında yatmamaya başladı.
2) 25 gün - 2 ay : Sürekli kucağımda yatarak uyuyordu.Yatağına yatırınca hemen uyanıyordu.
3) 2 ay - 5 ay : Aspiratör, saç kurutma makinası ile uyumaya başlamıştı.Sürekli mutfakta sandalyede oturuyor ve de kucağımda uyuyup iyice daldıktan sonra yatağına yatırıyordum.
3) 5.ay'dan itibaren : Sallayarak uyumaya alıştırdık.Bundan sonra hamağında uyumaya da başladı.

4) 7.ay'dan itibaren : Beraber yatıp emzirerek uyutmaya başladım.Gece uyandığında da genelde saat 2 den sonra yanıma alıp emziriyorum ve sabaha kadar da yanımızda yatıp uyandıkça meme alarak uyumaya devam ediyor.

Yukarıda listelediğim gibi Ceyda'nın acayip uyuma şekilleri oldu.Ben hep bunu 38 hafta doğup yenidoğan sarılığı sebebi ile bünyesinin zayıf düşmesine az kilo almasına iyi beslenememesine bağlayıp normal karşılamıştım.Hatta daha çok emsin diye de kendimi paralamış hatta ilk aylarda saatlerce oturmaktan sezeryan yaramın ağrıyıp sızlamasına sebep olmuştum.Bu ağrılara bile kulak asmamış Ceyda'nın sütüm az geliyor diye memeye alışmasına uğraşmıştım.

Hele ki 7. aydan itibaren sürekli meme ile uyuması beni aslında çok yordu.Tüm gece yamuk yumuk yatmaktan sabahları çok yorgun ve de ağrılarla uyanıyorum.Yataktan hiç çıkmak istemiyorum.Ceyda'ya kalkıp ne kahvaltı ne de yemek hazırlayacak gücüm oluyor.Depresif bir halde güne başlıyorum.
Merhaba Bebek kitabını okuyunca anladım.Ceyda'nın uyku eğitimine ihtiyacı var !

Bu sebeple de ben de uyku vakti Ceyda'yı yatağına bırakıp ağlayarak uyuması metodunu uygulamaya başladım.Bilmeden Ferber Yöntemini yapmaya karar vermişim.Fakat uygulama şeklini bilmediğim için bizim için uygun yöntem değilmiş.Blogcu Anne sitesinde çok güzel anlatmış.İyice okuyup bir annenin tecrübelerini dayanak alarak bu işe kalkışmak çok daha iyi olacaktır.Hangi yöntemi seçerseniz seçin bebeğiniz bu işe çok kızıyor ve işlem esnasında çok defa pes etme noktasına gelebiliyorsunuz.Hele ki yanınızda kızına yada oğluna kıyamayan bir baba var ise işler daha da zor oluyor!

Ben de Perşembe günü uygulamaya geçtim ve Ceyda'yı uyku öncesi müzik dinletip, birşeyler anlatarak rahatlatıp yatağına bıraktım ve tam 3 saat Ceyda'yı sayısız kere yatağına koyup aldım.

Ceyda uykusu geldiğinde yatağına konmaktan hiç hoşlanmadı.Ben yatağına koyup odasından çıkınca babası olayın böyle olmaması gerektiğini ve yanında durarak konuşmam gerektiğini söyledi.Özetle babası kızının ağlamasına dayanamıyor.Bende dayanamıyorum tabii ama işte bir işe kalkışmak da dayanmayı gerektiriyor.

Bende odasında Ceyda'ya konuşup şarkı söyleyerek, arada kucağıma alıp sakinleştirerek yatağına koydum ve saat 7 'de başlayan maraton saat 10'da Ceyda'nın uyuması ile son buldu.Bilmeden Tracy Hogg Metodunu uygulamışım.

Ben de çok yorulmuştum.Ceyda gece uyansa da biraz eee dedikten sonra 5 saniye kadar kısa sürede uykusuna devam etti.Bende son 10 aydır belkide en güzel uykumu uyudum.Fakat gündüz yarım saatin dışında hiç uyumadı.

Cuma gecesi de aynı rahatlatma işlemlerinden sonra 1 saat için uykuya saat 8 'de daldı. Gece saat 12'ye kadar çok güzel uyudu.Fakat gece 12'den sonra kabus başladı.Sabaha kadar sürekli meme istedi ve meme vermedikçe yanımda dakikalarca ağladı.En sonunda o kazandı ve memeyi aldığı gibi mışıl mışıl uyudu.Bugünümüz de çok kötü geçti.Eşim ile de yaptığım işlem sebebi ile zıt düştük.Ben gerildim.Ceyda artık zombi gibi 10 saat gözünü kırpmadan gezdi.Sonuç olarak bu gece malesef yine emzirerek uyutmak zorunda kaldım.

Şimdi internette tekrardan blogcu annelerin tecrübelerini okuyarak ve sizlere içimi dökerek yarın için enerjimi toplamaya çalışıyorum.Bu arada yine öğrendiğim Ferber Yöntemi ile Tracy Yöntemini keşke baştan öğrenip bu işe kalkışsaymışım.Ceyda'yı yordum sanırım.Kendimi zaten bu sebepten çok kötü hissediyorum.

Bu arada Ceyda yine uyandı.Mesaim yine başlıyor.Görüşürüz!

1 yorum:

  1. tekrar merhabalar:)
    ne hoş bir sayfa bu böyle:)
    sıcacık samimi ve içtenn:)
    emeğinize sağlıkk..
    seve seve izliyorum hemenn sizi.
    bende beklerim sayfa,arzu ederseniz tabiiki..
    sevgilerimlee..

    YanıtlaSil