15 Haziran 2013 Cumartesi

Son Durumlar : Tuvalet Eğitimi

Son günlerde içimden bloglara yazı yazmak hiç gelmiyordu. Şu Gezi Parkı olayları benim de dengemi bozdu. Umarım herkes için en güzel olan çözüm yolu en kısa zamanda bulunur. Medeni insanlar gibi birbirimizi anlayıp uzlaşma yoluna gidebiliriz. Öteki beriki olmaktan ziyade biz diyebileceğimiz günler diliyorum !

Bu arada Ceyda ile çok şey yaptık. En önemlisi de tuvalet eğitimini başarılı ile sonuçlandırdık. Valla çok mutluyum. Önümüzdeki günlerde tam 2,5 (30 aylık) yaşında olacak. Gözümde çok büyütüyordum ama çok şükür 3 günde Ceyda konuyu kavradı. Bugün itibari ile kendisi durumu bildiriyor ve hemen banyoya koşuyor.

Tuvalet Eğitimi İle Naçizane Tavsiyelerim
1) Öncelikle çocuğunuzun psikolojik olarak bu duruma alışıp alışamayacağını anlamanız lazım. Çişini yaptığını söylüyor mu? Bezinin dolu olması rahatsız ediyor mu ve değiştirelim diyor mu?

2) Tuvalet eğitimine başlarken bir açıklama yapıp yeni durumdan çocuğunuzu haberdar etmelisiniz. Anlayabileceği şekilde anlatmalısınız. Ben büyüdüğünü ve tuvalete gitmesi gerektiğini anlattım. Mesela Ceyda okula gitmek çok istiyor, kuzeninin okulunda minik tuvaletleri gördü. Ben de okula gitmek için tuvalete gitmesi gerektiğini anlattım.

3) Klozet üzerine takılan adaptörlerden aldık. Lazımlık hijyenik olmaz diye kullanmak istemedim. Seçimi de Ceyda yaptı.Eve gelene kadar alışveriş merkezinde kendisi taşıdı. Bir ara şapka diye kafasına taktı. :))

4) İlk günlerde çok stres etmemek için külot şeklindeki yüzme bezlerinden kullanabilirsiniz. Bu bez sayesinde kaçırma durumu olmadığı için hem siz stres olmazsınız hem de çocuğunuz utanıp sıkılıp olayı büyütmez ve kolay kabullenebilir.
Ben ilk gün mothercare'den aldığım alıştırma külotlarını giydirdim ama yine de kaçıyor. Ben ev temizlemekten stres oldum, Ceyda da utandı ve sıkıldı. Aklıma sonra yüzme külotları geldi. Onlar çok işe yaradılar.

5) 1 saat ara ile tuvalete götürüp kendisine yeni durumu iyice kavratabilirsiniz. İlk gün pek bir gelişme olmayabiliyor. Birinci gün hatta tuvalete götürseniz bile yapmayıp sonra hemen küloduna yapabilir. Bizde öyle oldu. İkinci ve üçüncü gün ben tuvalete götürdükçe yaptı. Dördüncü gün kendisi söylemeye başladı. :))

6) Tuvalette iken Ceyda'ya geçen sene aldığım ve bugüne kadar hiç görmediği tuvalet eğitimi kitabını göstermeye başladım. O kitapta adım adım tuvalet eğitiminde neler olduğu anlatılıyor. Ceyda bu kitaba Çiş Kipatı diyor. :)) Kitaba bakarken bir yandan da suyu azcık açıyorum. Hem oyalandığı için hem de su sesinden hemen yapıyor. :) Kitapta bir de düğme var. Basınca sifon sesi çıkıyor. O da güzel bir ayrıntı olmuş.

7) Bir kere bu işe başladıysanız geri dönüş yapmayın diyorlar ama gündüz ve gece uykuya daldıktan sonra yine de bez bağlıyorum. Uyanır uyanmaz tuvalete götürüp bezini çıkarıyorum. Artık çoğunlukta bezi de kuru oluyor.

Biz çok şükür atlattık. Bundan sonraki adım Ceyda'yı haftada üç gün oyun grubuna götürmek. Zaten kendisi okula gitmeye dünden meraklı. İnşallah o da kolay bir şekilde hallolur.

4 yorum:

  1. ayyy ne mutlu size... benim de gözümde fena bir şekilde büyüyor bu mesele... umarım bizde böyle kolaylıkla atlatabiliriz! tebrikler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, inşallah sizde kolaylıkla halledersiniz. :)

      Sil
  2. biz de şu an bezi bırakıyoruz, eğlenceli ve komik sahneler yaşanmıyor değil :) bir de bizimki kakasını söylemek istemiyor, yani oturarak yapmak istemiyor, bunu nasıl aşacağız bilmiyorum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu minikler her durumda komikler. Kaka durumu daha zor gerçekten. Ceyda da kabız oldu. İkinci gün zorlanarak yaptı. Şimdi yapıyor çok şükür. Zor işler valla. Allah kolaylık versin size de.

      Sil