26 Ocak 2013 Cumartesi

"Benim O" Ceyda (Benim Duygusu)



Ceyda'dan ilk "benim" kelimesini , kasım ayında Adapazarı'na gittiğimizde Deniz ile oyuncaklarını paylaşmak istemezken duymuştum ve bu aralar daha fazla demeye başladı. Bugün de misafirlerimiz vardı.Kuzeni Melike de gelmişti. Melike'nin elbisesinin süsünü tutmuş, "benim o" diyordu. :) Artık iyice abarttı diye bu durumu araştırmaya karar verdim.

TANI      : Dünyanın merkezini kendisi sanıyor ve başkaları ile eşyalarını paylaşmak istemiyor.

TEDAVİ : Sahiplenme arzusu yeterince doyurulmalı

ÇÖZÜM : Eşyalarını paylaşmak istemiyorsa paylaştırmaya çalışmayın.Bu bir hatadır.Bunun yerine  
                 sahiplenme arzusu doyurulmalıdır. Bunun için Sabiha Paktuna Keskin'in uyguladığı bir metot  
                 varmış. Kısaca her gün evin bir parçasını kızına vermiş.Bugün bu senin olsun demiş.Tamam mı?
                 Sakın kimseye verme. diyerek de "Benim" duygusunu doyuma ulaştırmak için de teyit edermiş.

(Bu konuda detaylı bilgiye Anne Olunca Anladım  sitesinden ulaşabilirsiniz.)

Yanlışlar
1) Çocuğunuzun ileride paylaşmayı bilmeyen biri olacağını düşünmektir. Halbuki bu dönemin özelliği paylaşmıyor olmasıdır.

2) Paylaşma konusunda çekiştirmeli kavgaya tutuşan iki çocuğu ayırarak müdahele ederiz. Halbuki kendi aralarında çözüm bulmalıdırlar.Hatta bu şekilde kimlik ve kişilik ifadeleri gelişecektir.

Yeterince Doyurulmayan Sahiplenme Arzusu
Eğer bu dönemde sahiplenme arzusu yeterince doyurulmazsa kazanma adına kıskançlık yarışına girilirmiş.Dahası korku fantazileri ile ilgi çekmeye çalışırlarmış.Bu şekilde anne ilgisini çeken çocuk pısırık bir kişiliğe sahip olurmuş.

Başka Fikirler

Ama O Benim Sorunu

Baby Center - Paylaşımcı hareketleri abartılmayacak şekilde övülebilir ve takdir edilebilir. Kesinlikle paylaşmıyor diye ceza verilmez.

İtiraf

Bugüne kadar özellikle kuzeni Deniz ile olan oyuncak paylaşım çekişmelerine müdahele ederek hata etmişim.Ayrıca oyuncağını paylaşmak istemediği zaman zorlamamam da gerekirmiş.Neyse durumu öğrendik. :) Bundan sonra doğru şekilde davranıp bu durumu da güzelce atlatmak gerekiyor.

2 yorum:

  1. Bizde de durum aynı, o benim, bende yapıcam, ben alıcam ....bak bende hemencik Emrecim bak arkadaşında o oyuncakla oynamak istiyor, ona verelim mi derim :( güzel bir paylaşım olmuş teşekkürler. bundan sonra karışmam valla billa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya hep müdahele ediliyor. Kesinlikle karışmamak lazım.

      Sil