26 Nisan 2013 Cuma

Hobi Bahçemiz Yeni Sezona Hazır

Kayseri'de yeşil alan diğer şehirlere göre fazlası ile var. Şehir içinden kaçmak için çevresinde gezilecek çok güzel yerler de var. Olmadı şehir için de bahçe isterseniz o da var. :)
Bizim de bir hobi bahçemiz var. Kayınvalidem ve kayınpederim öğretmen emeklisi ve de bolca zamanlarını bahçe ile uğraşarak geçiriyorlar. Bahçe küçük ama emek verince neler neler çıkıyor.
Geçen sene Karpuzatan tarafındaki hobi bahçesini bırakıp Cırgalan tarafındaki bahçeye geçtiler. Bahçeyi geçen sene geç teslim aldıkları için pek fazla değişiklik yapamamışlardı. Bu sene çok emek verip daha da güzelleştirdiler.

İşte Hobi Bahçemiz !





Ceyda çamaşıra bir el atarsa ...

Ev işleri söz konusu oldu mu Ceyda da bir heyecan bir alaka anlatamam. Ama yemek yapma konusunda pek o kadar hevesli olmuyor. Büyüdüğü zaman acaba ev işlerine mi daha ilgili olacak diye de çok merek ediyorum. Yer silsin, mutfak bezlerini alıp kapı duvar silsin, fırça ile yerleri fırçalasın, çamaşır assın toplasın bayılıyor. :)



24 Nisan 2013 Çarşamba

Emzirme Yastığı Şablonu ve Dikişi

Geçen yazımda Ceyda için diktiğim emzirme yastığının bir çok şekilde çok işime yaradığından bahsetmiştim. Birkaç arkadaşımın dikişi ile ilgili soru sorması üzerine ben de diktiğim yastıktan bir şablon çıkarıp, ölçülerini yazdım.
Ben bu emzirme yastığını Ceyda' yı emzirirken çok kullandım ve memnun kaldım. Bebeği tutarken alttan destek olduğu için daha az bel ve sırt ağrınız oluyor ama emzirmek için kullanmasanız bile sonraları özellikle ilk 4 ayda bebeği koltukta yada yerde yatırırken desteklemek için çok kullanabilirsiniz. İşte dikiş için gerekli olanlar ve de dikkat edilmesi gerekenler:

Yastık Dikişi
Emzirme yastığını öncelikle beyaz bir kumaştan dikip, içini elyaf ile doldurdum. Elyaf alırken genelde satıcılar yastık hesabı yapıyorlar. Ben 1 yastıklık elyaf almıştım. O da 1 kg kadar oluyor. Ben alırken gözüme çok gelmişti ama bu emzirme yastığı için ancak yetti. Kilosu 10 TL idi.

Kılıf Dikişi
Yastığı yaptıktan sonra dışı için pazen kumaştan kılıf diktim. Pazen kumaşı yumuşak ve pamuklu olması sebebi ile seçtim.
Alt tarafını çıt çıtlı yaptım. Ancak bunu becerebildiğim için böyle yaptım.Aslında fermuarlı olsa daha güzel olurdu. Kılıf olması yıkama için daha pratik oluyor. Kocaman yastığı yıkamak ve de kurutmakla uğraşmamış oluyorsunuz. Bebekler malum kusma, salya vs. şekilde oldukları için çok sık yıkamak gerekiyor. 

Dikiş Notları
1) Kumaşı dikmeden önce de yıkamanız da fayda var. Sonradan çekme olursa yastığı içine sokmanız zor olabilir. 
2) Yastık kılıfını 1- 2 cm kadar geniş dikerseniz iyi olur. Ben bunu pek hesaba katmadığım için aşağıdaki gibi kıvrım yerleri pek iyi kapanmadı.
3) Emzirme yastığının uç kısımlarına enli kurdelalar dikerek, kullanım sırasında yastığı belinize de bağlayabilirsiniz.


Aşağıdaki şablonu 60 cm X 60 cm şeklinde hazırladım.Birebir çıktısını alabilirseniz, şablon olarak kullanabilirsiniz.
Eğer çıktı alma imkanınız yok ise 65 cm X 65 cm lik kare bir kumaşa benim belirtmiş olduğum ölçülerde çizim yapıp, dikebilirsiniz.

22 Nisan 2013 Pazartesi

Bir Emzirme Yastığının Öyküsü :)

İlk başlarda emzirme yastığı olarak kullanmak üzere dikmiştim ama bizim emzirme yastığı Ceyda'ya henüz oturmayı öğrenmemişken yatar pozisyonda oturma sağlayan koltuk, ek gıdalara geçtiğimiz zaman yemek yedirmek için minder, oyun oynarken düşüp orasını burasını çarpmasın diye koruyucu bariyer, yine tay tay durmaya başladığı zamanlarda geriye doğru düşerse  kafasını vurmasın diye yastık ve en son da top oyunlarımızda kale olarak görev yaptı.
Kendisine yapmış olduğu hizmetlerden dolayı çok teşekkür ederim! Bir emzirme yastığının bu kadar işlevsel olabileceğini hiç düşünmemiştim. Tüm annelere tavsiye ederim. :))


20 Nisan 2013 Cumartesi

Yabancı Dil Eğitimine Erken Başlangıç

Takip ettiğim bloglardaki annelerin yabancı dil eğitimlerine başlamaları sebebi ile ben de harekete geçmiştim. Ceyda'ya iki aydır oyun ve de şarkılarla ingilizce eğitimine başladım. Bugün itibari ile walk, turn, jump, sleep, sit, kelimlerini Ceyda çok iyi biliyor. One, two, three diye sayıyor.

Yabancı dilin erken yaşlarda öğretilmesi ile ilgili olarak Sızıntı dergisinde güzel bir yazı buldum. Onu da okumak isterseniz buradan tıklayabilirsiniz. Özetle benim dikkatimi çekenler:
"Beynin sol yarım küresinde dil edinmeyle ilgili bir bölge vardır, bu bölge doğuştan itibaren çok aktiftir. Bu aktiflik, derecesi giderek azalarak ergenliğin başlangıcı olan 10–14 yaşlarına kadar devam eder. Sağ ve sol beyin yarım kürelerinin gelişmesinin ergenlik döneminde sona ermesiyle, dil edinme artık zorlaşır. Yani dil edinme ergenlik dönemine kadar olur.

Meselâ bir araştırmada, dışarıdan gelip İngilizceyi ABD'de ikinci dil olarak öğrenenler; dili öğrendiği yaşa göre, yedi yaş öncesi, 7–15 arası ve 17 yaş sonrası şeklinde gruplandırılarak gramer bilgileri karşılaştırılmıştır. Buna göre, İngilizceyi yedi veya daha küçük yaşta öğrenenler ile anadili İngilizce olanlar arasında fark çıkmamıştır. 

Buradan, yabancı dil öğrenmede ideal yaşın yedi ve altı olduğu, bunu ergenliğe kadar olan sürenin takip ettiği, ergenlik dönemine girdikten sonra ise, dil öğrenmenin zorlaştığı neticesine varılmıştır. "

Sit- Turn - Jump - Sleep Oyunu
Bu oyunu ben uydurdum. Ben bir kelime söylüyorum ve o kelimenin anlamına göre hareket ediyoruz. Sleep dersem uyuyoruz. Herkes istediği yere yatıp uyuma taklidi yapıyor. Ben genelde olduğum yerde uyuyorum ama Ceyda koşturup koltuğa atlayıp öyle uyuyor. :))
Sit dersem oturuyoruz. Jump dediğim zaman zıplayarak odada geziyoruz. Turn dersem dönüyoruz, bazen çarpışıyoruz o daha da eğlenceli oluyor.
Bu oyun böyle uzayıp gidiyor.

Şarkılar

Muffin Songs 'un "Clap Your Hands" şarkısını çok seviyoruz. Bu şarkıda da el ele tutuşup dans ediyoruz. Hareketleri yapıyoruz. 


"One Little Finger" şarkısını hem söyleyip hem de kafamızı, gözümüzü, kulağımızı, burnumuzu, ağzımızı işaret ediyoruz.


18 Nisan 2013 Perşembe

Plastik Dikiş İğnesi Kullanarak Pipetten El İşi Kolye

Ceyda'ya aldığım plastik dikiş iğnesi ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. Geçtiğimiz hafta bir tane kolye yaptık. Plastik pipetleri küçük parçalara ayırdım. Ceyda'ya da iğne iplik verip kolye yapmasını öğrettim. Güzel bir çalışma oldu. Kolyeyi de babaya hediye ettik. :)






13 Nisan 2013 Cumartesi

Zona 'dan Su Çiçeğine ...

Evimizde tek bir virüsün sebep olduğu iki hastamız var.Eşim iki hafta önce Zona oldu. İki gün önce de Ceyda, su çiçeği çıkarmaya başladı. Çok şükür iki hastamız da iyi durumdalar. Ceyda da maşallah  her zaman ki enerjisinde atlayıp zıplayıp duruyor. Bütün hastalıkları böyle geçer inşallah !

Zona'nın virüsü olan Herpes Zoster su çiçeği geçiren kişilerde mevcut oluyor ve de vücutta kalıp ileriki yaşlarda stres, yorgunluk ya da travma gibi durumlarda Zona olarak ortaya çıkıyor. Sizin de aklınız da bulunsun.

Ceyda'nın ilk çocuk hastalığı böylelikle 12 Nisan olarak kayıtlara geçmiş oldu. Benim de doğum günü hediyem oldu. :)

6 Nisan 2013 Cumartesi

Çocuklar İçin Dikiş İğnesi

Çocuklar için dikiş iğnelerini birkaç ay önce görmüştüm. Çok hoşuma gitmişlerdi. Ebay'den sipariş verdim. Kargo da ücretsiz olunca almadan duramadım. :) Dün geldiler. Plastikten yapılmışlar. Ceyda, ben el işi yaparken "ben de batırcam " diye ağlayıp duruyordu. Artık 100 tane iğnesi var. İstediği kadar batırsın. :))

Bu arada bir sürü de yapabileceğimiz çalışma var. İnternetten biraz araştırdım. Biz Ceyda ile basit bir çalışma yaptık hemen.
İğnemiz :) Kartona delgeç ile delikler açtım. Oda iğnesi ile dikiş dikti. :))


İnternette neler yapmışlar bir bakalım :

MINIECO 'dan Kart Yapımı :






MAMA PAPA BUBBA 'dan Bilezik Yapımı:








CILDHOOD 101'den Gökkuşağı :









CHILHOOD 101 'den Balık Yapımı:









FILTH WIZARDRY'dan Gökkuşağı Yapımı:









CRAFTY 'den Çanta Yapımı:

3 Nisan 2013 Çarşamba

Farklı Tip Kaplara Boncukları Koyup Ses Yapalım ! (Çok gürültülü bir oyun)

Bir çocuğun en sevdiği şey mutfak kapları ile oynamak gerçekten.Ne kadar değişik oyuncakları olursa olsun mutfak başlı başına bir oyuncak aslında. Bizim Ceyda da her mutfağa geldiğinde mutlaka çekmecelere bakar. Dolapları karıştırır. Bugün hatta gelmiş çekmecelere bakıyordu ve ben ne yapıyorsun dediğim zaman çekmeceye bir bakayım dedi. Sanki bir değişiklik var mı onu kontrol ediyor. :) Denetçi hanım !

Yine bir gün kapları mutfakta ortaya çıkarmış oynarken hadi içlerine boncuk koyalım, ses çıkıyor mu bakalım dedim. Çok gürültülü bir oyun oldu ama kapların içine boncukları koymak, kapaklarını kapatmak ve açmak, sallayıp ses çıkarmak çok oyalayıcı bir oyun oldu. Ben de mutfaktaki işimi rahat rahat bitirdim.

Kilitli, geçmeli, çevirmeli, ittirmeli kapaklardan bir karışım yaptım. :)